Sporta totalizatoru skandāli

Sports ir galvenais totalizatora un bukmeikeru darbošanās lauciņš. Beisbola popularitāte ASV ir nenoliedzama, par to zina visa pasaule, tāpēc ir loģiski, ka beisbolā darbojas arī sporta totalizators un pieņem dažāda veida likmes par dažāda līmeņa spēlēm. Likumsakarīgi, lielai totalizatora darbībai lielā sporta veidā nāk līdzi arī dažādi krāpniecības riski, kuri, diemžēl, bieži iesaista pašus sporta veida organizatorus un spēlētājus.

Viens no pirmajiem un skaļākajiem atgadījumiem ASV sporta totalizatora krāpniecību vēsturē notika 1920.gadā, kad beisbola augstākā līmeņa turnīrā – pasaules kausa seriālā sacentās divas augsta līmeņa komandas – Čikāgas White Sox komanda spēlēja pret Sinsinati Reds. Jau pieredzējis totalizatora spēlētājs Džozefs Sulivans pieņēma lēmumu vairot savus potenciālos ieguvumus no spēļu rezultātu paredzēšanas totalizatorā, sarunājot spēļu rezultātus ar spēlētājiem abās spēles komandās. 

Džozefs Sulivans totalizatorā lika likmes uz visiem abu minēto komandu spēļu rezultātiem. Beisbolā un citos sporta veidos augstākajās līgās komandas sezonu gaitā satiekas vairākkārt, spēlējot piecu līdz septiņu spēļu sērijas, tāpēc Sulivanam bija iespēja mēģinot savu krāpniecisko shēmu izpildīt vairākkārt, tādā veidā palielinot gan savus un citu iesaistīto ieguvumus, gan būtiski palielinot risku, ka spēles būs aizdomīgas un viņš kopā ar citiem iesaistītajiem tiks noķerts. Citi iesaistītie bija astoņi Čikāgas White Sox spēlētāji, kuri Sulivanam apsolīja, ka darīs visu, lai spēles rezultāts būtu viņu komandai negatīvs. Sulivans apsolīja 10000 dolārus ikvienam, kas efektīvi sabotēs pats savu spēli un palīdzēs viņam iegūt bukmeikerā ielikto naudu kā laimestu.

Skandāls bija ļoti skaļš, galvenokārt tāpēc, ka tāda bezkaunība šajā sporta veidā vēl nebija redzēta. Astoņi spēlētāji ir ļoti liela komandas daļa beisbolā, tāpēc viņu aktīvos mēģinājumus slikti spēlēt un sabotēt pašiem savu spēļu rezultātu jau varēja redzēt pēc pirmajām spēlēm. Loģiski, ka visi iesaistītie tika sodīti, tomēr problēmu sagādāja tas, ka nebija paredzēti konkrēti noteikumi, kas padarīja šīs aktivitātes nelegālas. Pēc šīs skandāla aktīva noteikumu izstrādāšana pret dažādām krāpnieciskām darbībām bukmeikeros kļuva par svarīgu aspektu daudzu sporta turnīru organizēšanā.